Burmilla

Burmillan kom till 1981 genom en oplanerad parning mellan en burma och en chinchillaperser. Kattungarna var slående vackra och arbetet med att att etablera burmilla som ras startade. FIFe godkänner burmilla sedan 1995.

Utseeende

Burmilla är en korthårig, medelstor katt med ganska elegant kroppstyp. Grundfärgen är ren silver eller varm golden, med tippning eller shadning. Pälsen är mjuk med ett litet lyft. Huvudet har en mjukt rundad topp med medelstort avstånd mellan öronen, de ska vara placcerade i linje med huvudformen. Ögonen är stora, färgstarka och uttrycksfulla, med eyeliner i samma färg som pälsens tippning eller shadning. Ögonfärgen är grön, eller bärnstensfärgad i vissa färgnyanser.

Temperament

Burmillan har drag från både burma och chincillaperser. Burmans lekfulla sätt genom att vara ganska aktiv, påhittig och busig och perserns milda och mer avslappnade sätt. Burmillan är väldigt social och älskar människor och uppmärksamhet. De flesta burmillorna gillar också sällskap i form av andra katter och djur. Personligheten är utåtriktad och tillgiven, med en stor dos personlighet.

Standard

I FIFe är burmilla är en ras i kategori III, korthår. Standarden finns på FIFes webbplats.

Färger och mönster

Burmillan är indelad i två grupper, baserade på färgen på tippningen (12) eller shadningen (11).

Grupp I, utan rödgen:
Svart (n), blåe (a), choklad (b), lila (c), kanel (o), fawn (p)

Grupp II, rödgen:
Röd (d), creme (e), svartsköldpadd (f), blåsköldpadd (g), chokladsköldpadd (h), lilasköldpadd (j), kanelsköldpadd (q), fawnsköldpadd (r)

Alla färger i de båda färggrupperna är antingen utan eller med burmagen (31). Grundfärgen är alltid silver (s) eller golden (y).

Genetik

Burmillans genetik är ganska komplex i och med att de två ursprungsrasernas är så olika. vissa recessiva gener behöver elimineras och alla färger finns både utan och med burmamaskning.

Från chinchilla ärver burmillan silver (I) och agouti (A). Vid födseln kan de visa det underliggande tabbymönstret som de ärvt. Oftast bleknar tabbymarkeringarna med tiden och pälsen blir rent silver eller golden, med tippning eller shadning. Avkommor som inte är tippade eller shaded. Från perser ärver burmillan också fullfärgsgenen (C), som ger maximal pigmentering. Den recessiva långhårsgenen bärs av burmillor i första generation och går ofta också vidare i generationerna. Semilånghåriga burmillor är inte godkända inom förbundet FIFe, men i några andra förbund

Från burma ärver burmillan den recessiva burmagenen (cb), som bärs av första generationen. Katter i efterföljande generationer som ärver burmagenen från båda föräldrarna blir burmamaskade.